Skip to main content

een echte smaakmaker met

de best geselecteerde
kaneel

International Spice Trade

Kaneel is een specerij waarvan de naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘canella’, wat ‘rolletje’ betekent.

De gemalen kaneel van Spice Trade is Cassia kaneel (oorspronkelijk uit Indonesië). De kaneelstokjes van Spice Trade zijn van het Ceylon-type (oorspronkelijk uit Sri Lanka). Er bestaan verschillende varianten van de kaneelboom, waaronder de Ceylon en Cassia, die allemaal familie van elkaar zijn. De jonge bladeren van de kaneelboom zijn roodachtig, terwijl de volwassen bladeren donkergroen zijn en lijken op laurier. De bloemen zijn klein, lichtgeel en hebben een enigszins onaangename geur.

International Spice Trade

De oogst van kaneel vindt plaats wanneer de roodachtige bladeren beginnen te verkleuren naar lichtgroen.

Het betreft de gedroogde bast van de immer groene kaneelboom, die enkel gedijt in een tropisch klimaat. In de regio Padang op West-Sumatra zijn kaneelplantages gevestigd, maar de oorsprong van deze specerij ligt in Sri Lanka, voorheen Ceylon.

De Ceylon kaneelboom kan een hoogte bereiken van acht tot zeventien meter. De Cassia boom kan zelfs nog hoger groeien. Helaas neemt de kwaliteit van Cassia kaneel af naarmate de boom ouder en groter wordt.

Er bestaan verschillende soorten kaneel, waarvan Cassia en Ceylon de bekendste zijn. Ceylon kaneel is aromatisch, zoet, warm, houtachtig en heeft een lichte bitterheid. Wanneer gemalen en opgelost in heet water wordt het enigszins slijmerig en plakkerig. Cassia is vergeleken met Ceylon kaneel iets donkerder, zoeter, geparfumeerd, doordringend en heeft een scherpere bittere nasmaak. Het geeft een iets steviger mondgevoel. Cassia uit Vietnam en China bevat de meeste coumarine, de natuurlijke aromastof in kaneel. Ceylon kaneel bevat 1,5-3,0% etherische olie, terwijl Cassia slechts 0,5-2% etherische olie bevat, waardoor Cassia iets minder uitgesproken van smaak is.

De specerij kaneel wordt doorgaans gebruikt in zoete gerechten, variërend van patisserie tot nagerechten. Ook in hartige gerechten komt kaneel voor, vaak als onderdeel van mengsels zoals kerrie, masala, of verwerkt in een bumbu.

Wist je dat kaneel niet alleen uitstekend past in zoete gerechten, maar ook in hartige gerechten? Een tropisch vochtig klimaat is essentieel voor de groei van kaneel. Landen zoals Indonesië, China, Vietnam, Laos en Cambodja bieden dit klimaat, waar kaneel wordt verbouwd.