Skip to main content

een echte smaakmaker met

de best geselecteerde
paprikapoeder

International Spice Trade

Paprikapoeder wordt vervaardigd uit speciaal gekweekte rode vruchten van de paprikaplant.

Hierdoor wordt het als specerij beschouwd. De paprikaplant is een eenjarige struik met langwerpige vruchten van 12 tot 15 cm lang. In de loop der tijd is de teelt van deze plant gedeeltelijk verplaatst van Spanje en Hongarije naar Peru, China en Zuid-Afrika. 

International Spice Trade

Spice Trade paprikapoeder wordt geproduceerd uit de paprikaplant afkomstig uit Peru en Spanje, maar geteeld in Turkije.

Er zijn verschillende varianten van paprikapoeder, zoals mild paprikapoeder en pittig paprikapoeder. Een bijzondere variant is gerookt paprikapoeder, ook wel bekend als ‘pimenton’. Deze variant heeft een zachte pittigheid, een rokerige smaak en een dieprode kleur.

De smaak van de paprikaplant verandert afhankelijk van het klimaat. Hoe warmer het klimaat, hoe pittiger de smaak wordt. Hongarije produceert daarom, dankzij het milde klimaat, de meest zoete en aromatische paprika. De Spaanse paprika is iets bitterder. Landen met vergelijkbare klimaatomstandigheden als Spanje, zoals de hoger gelegen gebieden van Peru, leveren paprika’s met een vergelijkbare smaak.

In de meeste Afrikaanse gebieden is de paprika meer oranje en iets pittiger. Kenmerkend voor paprika is de aromatische, zoet-pittige smaak. Paprikapoeder wordt gebruikt om zowel warme als koude gerechten op smaak te brengen. In Hongarije wordt paprikapoeder zowel voor de smaak als om gerechten te binden gebruikt, zoals in goulash. Gerechten waarin paprikapoeder een bepalend ingrediënt is, zijn onder andere goulash, goulashsoep, Hongaarse salami en Spaanse chorizo. Daarnaast wordt paprikapoeder gebruikt in rode sauzen, gerechten met kip, vlees en vis, en in vele Zuid-Amerikaanse en vooral Mexicaanse gerechten.

Gerookt paprikapoeder wordt anders toegepast dan normaal paprikapoeder. Het is ideaal om gerechten van de barbecue een rokerige smaak te geven en om marinades, Spaanse tapas of paella op smaak te brengen.